Contextul aparitiei EUTR

Contextul aparitiei EUTR

“Recoltarea ilegala de lemn reprezinta o problema globala de interes international major. Aceasta problema constituie o amenintare grava pentru paduri, intrucat contribuie la procesul de despadurire si de degradare a padurilor, responsabil pentru aproximativ 20% din emisiile globale de CO . De asemenea, ameninta biodiversitatea si submineaza gestionarea padurilor si dezvoltarea durabila, inclusiv viabilitatea comerciala a operatorilor care isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia aplicabila”

Prevederile EUTR
  • Introducerea pe piata UE a lemnului recoltat ilegal si a produselor derivate din acesta este strict interzisa;
  • Operatorii – cei care introduc pentru prima data lemn si produse din lemn pe piata UE – trebuie sa actioneze cu prudenta (“due diligence”);
  • Comerciantii – cei care cumpara sau vand lemn ori produse din lemn deja introduse pe piata UE – sunt obligati sa pastreze informatii privind furnizorii si clientii pentru a facilita trasabilitatea lemnului.
Sistemul Due Diligence (DDS)

Pe baza unei abordari sistemice, operatorii care introduc pentru prima data pe piata interna lemn si produse din lemn ar trebui sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca lemnul recoltat in mod ilegal si produsele din lemn derivate din acesta nu sunt introduse pe piata interna. in acest scop, operatorii ar trebui sa actioneze cu prudenta („due diligence”) in cadrul unui sistem de masuri si de proceduri, pentru a reduce la maximum riscul privind introducerea pe piata interna a lemnului recoltat in mod ilegal si a produselor din lemn derivate din acesta(Paragraful 16, EUTR).

ddsss
dds